Första december

Det första pusslet är ett nonogram. På svenska kallas det även för japanskt bildkryss och japanskt korsord. På engelska kallas det också nonogram men har även andra namn, bland annat: picross, griddlers, och pic-a-pix.

Pusslet

Ett litet pussel som eventuellt behöver mycket introduktion.

5 0 5 1
1
3
1 1
1 1
1 3
1 1 1
1 3

Regler

Målet med ett nonogram är att avgöra vilka rutor som ska fyllas i och vilka som ska lämnas tomma med hjälpa av siffrorna på sidorna.

Exempel på ett nongram där resultatet blir bokstaven W. Bilden är från Wikipedia. Tryck på bilden för att s den i större format.

Siffrorna på vänster sida gäller för raderna och läses från vänster till höger. Siffrorna på ovansidan gäller för kolumnerna och läses uppifrån och ner.

Exempel på riktningen för att nonogram med storleken 2 x 2.

En siffra berättar hur många ifyllda rutor är direkt efter varandra.

2
Exempelvis i raden ovan så berättar 2:an att två rutor är ifyllda på rad.

Om det är mer än en siffra för en rad eller kolumn så betyder det att det är minst en tom ruta i mellan deras respektive ifyllda rutor.

2 1
Exempelvis i raden ovan så indikerar "2 1" att vi har 2 ifyllda rutor en tom ruta och sedan 1 ifylld ruta.

Ordningen för de ifylld rutorna är bestämt enligt ordningen på siffrorna.

2 1
Med samma exempel som tidigare så måste 2 komma före 1 i radens läsriktning, från vänster till höger.
2
1
Om föregående exempel skulle varit en kolumn istället för en rad så måste 2 fortfarande komma före 1 men i läsriktningen uppifrån och ner.

Däremot berättar inte siffrorna vart de ifyllda rutorna är placerade på raden eller kolumnen. Pusslet blir att använda kombinationen av rader och kolumner för att komma på placeringen.

2 1
2 1
Med samma exempel (i orienteringen av en rad) så kan 2 och 1 även ha två andra placeringar.

Video

För min del så förstod jag inte hur det fungerade genom att bara läsa reglerna utan det hjälpte väldigt mycket med en video som berättade hur man löser ett nonogram.

Jag lärde mig via videon 10 x 10 Nonogram Puzzles - How to Solve. Det är en ganska lång video som indirekt förklara reglerna och fokuserar mer på hur man ska tänka för att lösa ett större pussel. Personligen var det precis vad jag behövde för att förstå.

I efterhand har jag hittat två andra videoklipp som är mycket kortare och är vad jag skulle rekommendera ifall man vill komma igång snabbare: Nonograms Tutorial - #1 Rules och Nonograms Tutorial - #2 Solving an easy puzzle.